Nie wiem jak Wy , ale ja uwielbiam tosty francuskie dosłownie z każdego rodzaju pieczywa. Już jako mała dziewczynka sama robiłam je ze zwykłego chleba, czasami z tostowego i oczywiście z chałki. Od jakiegoś czasu ten smak powrócił i zaczęłam znów je przyrządzać na różne sposoby z różnymi dodatkami. Za każdym razem wychodzą tak pyszne, ze w mgnieniu oka znikają z talerza, bo oczywiście moi chłopcy też się w nich zasmakowali 🙂 A Wy ??? Również uwielbiacie tosty francuskie? A może ten wpis sprawi, że tak jak ja powrócicie do przyrządzania ich i znów będziecie się nimi zajadać 🙂
Składniki na 3 porcje :
- 6 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego
- 100ml mleka
- 2 jajka
- łyżeczka cukru trzcinowego
- łyżeczka cynamonu
- do smażenia masło klarowane
- dodatki takie jakie lubicie – ja uwielbiam ze skyrem i owocami typu maliny, borówki dodatkowo to wszystko posypane płatkami migdałowymi, albo polane miodem bądź syropem klonowym…
W głębszym talerzu za pomocą widelca roztrzepujemy jajka z dodatkiem mleka, cukru i cynamonu. Kromki chleba tostowego moczymy w tymże jajku z dodatkami i kładziemy na uprzednio wysmarowaną masłem, rozgrzaną patelnię. Smażymy ok. 2-3 minuty i przewracamy na drugą stronę . Tosty mają być zarumienione, więc pamiętajcie, że ogień pod patelnią nie może być zbyt duży. Usmażone tosty odkładamy na talerz wyłożony papierem, tak by wchłonął nadmiar tłuszczu. Przekładamy na czysty talerz. Tosty możemy podać z jogurtem naturalnym, skyrem, świeżymi owocami, możemy olać miodem czy syropem klonowym, czy też posypać cukrem pudrem. Każda wersja obiecuję, że będzie rozpływać się w ustach.
Smacznego 🙂