IMG-9923
Katarzyna Burchacka - Klimczuk

Katarzyna Burchacka - Klimczuk

Szybki sposób na duży głód rodzinny

Mając w domu 4 dzieci, męża, a za drzwiami balkonowymi psa wielkości krowy i dwa koty, gotować trzeba sprawnie, szybko i smacznie.
Moim przepisem ratunkowym jest tarta. Ponieważ danie jest gotowe w 20 minut, mając bazę, czyli zamrożone lub kupione ciasto kruche/francuskie.
Gotowe ciasto plus farsz płynny, do wykonania w tempie ekspresowym.
Posiłek na stole w 20 minut.

Więc kiedy wpadam do domu głodna, z czwórką dzieci pytającą co na obiad, zaczynam od włączenia piekarnika, ustawiam go na temperaturę 200 stopni.
Następnie wyciągam wcześniej przygotowane ciasto kruche, które robię według tego przepisu.
Składniki:
200 g mąki (miałam tortową)
100 g masła pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
1 jajko
1/2 łyżeczki drobnoziarnistej soli
2 łyżki zimnej wody
To porcja na jedną kulkę, czyli wystarczy na 1 naczynie do tarty.
Przygotowanie:
Usypać wzgórek z mąki, zrobić w nim wgłębienie. Włożyć w nie masło, wsypać sól i wbić jajko.
Palcami połączyć składniki na gładką masę. Powoli zgarniać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać wodę, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta.
Wewnętrzną stroną dłoni wyrabiać ciasto, odpychając je od siebie 4-5 razy, aż będzie gładkie.
Utworzyć z niego kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki lub zamrażalnika, jeśli przygotowujesz je na alarmowe gotowanie dla stada głodnych dzieci.
Piekarnik się grzeje, a ja w tym czasie zamrożone ciasto kroję na 3 mm plasterki i ciepłą dłonią łączę je w całość, wypełniając formę do tarty.
Dla tej ilości domowników tarty oczywiście zawsze muszą być dwie!
Tak przygotowane naczynia wypełnione ciastem kruchym, „podziabane” widelcem, wkładam do piekarnika. Spędza tam jakieś 5 minut, w tym czasie przygotowuję farsz.
Ciasto kruche jest uniwersalne.
Teraz przygotowuję farsz – kremowy sos z jajek i śmietany, również uniwersalny. Francuzi nazywają go Royale (czytaj: Rłajal) To kremowa baza pod różne dodatki warzywne lub mięsne. Również porcja na 1 tartę.
2 jajka, 150 g śmietany 30%, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej, 30 g tartego sera.
W misce rozbełtaj trzepaczką 2 jajka, wlej do nich śmietanę, wsyp: sól, pieprz i zetrzyj gałkę. Całość wymieszaj.
Ciasto w piekarniku podpieczone, baza kremowego farszu również, to co do tego dodać?
Propozycji jest kilka. To, co masz w lodówce lub w koszyczku z warzywami. Możesz dodać, co zechcesz, fantazja i kulinarna odwaga tylko Cię ograniczają.
U mnie najbardziej sprawdza się:
1 Szpinak, czosnek, kozi ser, pomidorki koktajlowe
2. Boczek wędzony pokrojony w kostkę, cebulka i czosnek, parmezan, po upieczeniu na wierzchu posypane zieloną pietruszką
3. Pieczarki, pietruszka zielona i ciągnący ser
4. Por na maśle z cebulą i parmezanem
5. Świeże szparagi wcześniej podgotowane w osolonej wodzie z odrobiną octu i cukru, zapieczone w tarcie pod serem grand padano, w wersji mięsnej owinięte plastrami wędzonego boczku.
6. Świeże figi z szynką parmeńską, kozim serem, po upieczeniu posypane rukolą – inspiracja od sąsiada kucharza:)
7. Botwinka z roladą z koziego sera
8. Łosoś wędzony w kawałkach z pomidorem, pospany płatkami migdała
W ten sposób możesz zagospodarować coś, co w lodówce zbliża się do końca terminu przydatności, a zapieczone w tarcie z sosem Royale będzie pyszne.

Powodzenia!

Podziel się wpisem z innymi

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Największa satysfakcją dla blogerki jest pogadać.
Jeśli jesteś tu po raz pierwszy powiedz cześć, jeśli znamy się już dłużej powiedz coś więcej.
Napisz, skomentuj, poznajmy się, pogadajmy.

Jeśli ten wpis Ci się spodobał i czujesz, że spodoba się też Twoim znajomym – będę wdzięczna, jeśli udostępnisz go na  Facebooku
Dużo mnie jest też na Instagramie. Rozkręcam się na Instastories (powoli, ale jednak).

Udostępnij na FB

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zainspiruj się produktami KBK

  • Promocja!

    Kalendarz Akademicki 2021/2022 – Piwonie

    85,00 
    Dodaj do koszyka
  • Promocja!

    Kalendarz Akademicki 2021/2022 – Złota Trawa

    85,00 
    Dodaj do koszyka
  • Promocja!

    Kalendarz Akademicki 2021/2022 – Liście i kwiaty

    85,00 
    Dodaj do koszyka