Śniadanie idealne ) (2)
Katarzyna Burchacka - Klimczuk

Katarzyna Burchacka - Klimczuk

Śniadanie idealne

Podziel się wpisem z innymi

Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie szakszuka to jedno z tych dań, które tworzą dzień piękniejszym 🙂 To super opcja, jeżeli nie bardzo lubisz kanapki, ale już składniki, które najczęściej używamy do przygotowania kanapek-jak najbardziej. Tutaj mamy jajka z płynnym żółtkiem, warzywami i pikantną kiełbasą chorizo, za którą osobiście przepadam, choć nie jem jej zbyt często. Podane to wszystko z chrupiącym pieczywem smakuje bosko…ahh asz ślinka cieknie 😉

Można tutaj dodać warzywa jakie tylko lubicie, np. cukinię, kukurydzę czy ciecierzycę , jednak ja dodałam to co miałam pod ręką. Jeżeli tak jak ja zasmakujesz się w tego typu śniadaniach, a nie przepadasz za pikantnymi smakami, polecam szakszukę bez kiełbaski , bo te jest przepyszna. Głównymi składnikami są pomidory i jajka, z resztą luźna dowolność 🙂

Szakszuka z chorizo z papryką i pieczarkami

(4porcje)

Składniki :

  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 czerwona papryka, bez pestek, pokrojona w paseczki
  • 6 pieczarek, pokrojone w plasterki
  • 150g kiełbasy chorizo, pokrojonej w plasterki
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka mielonej wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • szczypta cukru
  • 4 jajka
  • sól i pieprz
  • kilka listków świeżej bazylii
  • kilka mini kulek mozzarelli
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej oliwę na średniej patelni na średnim ogniu, dodaj cebulę, dopraw solą i pieprzem i smaż do zarumienienia. Po chwili dodaj paprykę i pieczarki. Następnie dołóż chorizo, czosnek i smaż wszystko razem, aż warzywa będą miękkie.
  2. Dodaj przyprawy, wymieszaj i smaż ok. 3 minuty. Dodaj pokojone pomidory, dodaj paprykę wędzoną, dopraw do smaku tak jak lubisz – cukrem, solą i pieprzem. Dodaj zioła. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilkę. Po tym czasie zrób 4 otwory do których wbij po jednym jajku.
  3. Przykryj i gotuj, aż białka się zetną, ale żółtko wciąż będzie płynne, max przez 10 minut. Chwilę przed wrzuć kilka mini kulek mozzarelli. Zdejmij z ognia, posyp świeżą bazylią . Podawaj z chrupiącym pieczywem.

Biegnę robić drugie śniadanie 🙂

Smaczego:)

Pyjka :*

Największa satysfakcją dla blogerki jest pogadać.
Jeśli jesteś tu po raz pierwszy powiedz cześć, jeśli znamy się już dłużej powiedz coś więcej.
Napisz, skomentuj, poznajmy się, pogadajmy.

Jeśli ten wpis Ci się spodobał i czujesz, że spodoba się też Twoim znajomym – będę wdzięczna, jeśli udostępnisz go na  Facebooku
Dużo mnie jest też na Instagramie. Rozkręcam się na Instastories (powoli, ale jednak).

Udostępnij na FB

Dodaj komentarz