Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie szakszuka to jedno z tych dań, które tworzą dzień piękniejszym 🙂 To super opcja, jeżeli nie bardzo lubisz kanapki, ale już składniki, które najczęściej używamy do przygotowania kanapek-jak najbardziej. Tutaj mamy jajka z płynnym żółtkiem, warzywami i pikantną kiełbasą chorizo, za którą osobiście przepadam, choć nie jem jej zbyt często. Podane to wszystko z chrupiącym pieczywem smakuje bosko…ahh asz ślinka cieknie 😉
Można tutaj dodać warzywa jakie tylko lubicie, np. cukinię, kukurydzę czy ciecierzycę , jednak ja dodałam to co miałam pod ręką. Jeżeli tak jak ja zasmakujesz się w tego typu śniadaniach, a nie przepadasz za pikantnymi smakami, polecam szakszukę bez kiełbaski , bo te jest przepyszna. Głównymi składnikami są pomidory i jajka, z resztą luźna dowolność 🙂
Szakszuka z chorizo z papryką i pieczarkami
(4porcje)
Składniki :
- oliwa z oliwek do smażenia
- 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 czerwona papryka, bez pestek, pokrojona w paseczki
- 6 pieczarek, pokrojone w plasterki
- 150g kiełbasy chorizo, pokrojonej w plasterki
- puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka mielonej wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- szczypta cukru
- 4 jajka
- sól i pieprz
- kilka listków świeżej bazylii
- kilka mini kulek mozzarelli
- pomidorki koktajlowe do dekoracji
Przygotowanie:
- Rozgrzej oliwę na średniej patelni na średnim ogniu, dodaj cebulę, dopraw solą i pieprzem i smaż do zarumienienia. Po chwili dodaj paprykę i pieczarki. Następnie dołóż chorizo, czosnek i smaż wszystko razem, aż warzywa będą miękkie.
- Dodaj przyprawy, wymieszaj i smaż ok. 3 minuty. Dodaj pokojone pomidory, dodaj paprykę wędzoną, dopraw do smaku tak jak lubisz – cukrem, solą i pieprzem. Dodaj zioła. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilkę. Po tym czasie zrób 4 otwory do których wbij po jednym jajku.
- Przykryj i gotuj, aż białka się zetną, ale żółtko wciąż będzie płynne, max przez 10 minut. Chwilę przed wrzuć kilka mini kulek mozzarelli. Zdejmij z ognia, posyp świeżą bazylią . Podawaj z chrupiącym pieczywem.
Biegnę robić drugie śniadanie 🙂
Smaczego:)
Pyjka :*