IMG_9571
Katarzyna Burchacka - Klimczuk

Katarzyna Burchacka - Klimczuk

Są czasem takie smaki…

Są czasem takie smaki, takie wieczory, takie chwile braku rozsądku.
Zamykasz oczy i wiesz, że masz ochotę na zapiekany ser.
Zapominasz o liczeniu kalorii, rozsądnej diecie, o tym, że należy zjeść pół kilograma warzyw w ciągu każdego dnia, wypić dwa litry wody, a ostatni posiłek powinien być 2 godziny przed snem oraz żeby to spalić będziesz musiała biegać 10 kilometrów

Po prostu masz ochotę na zapiekany ser i już.
A tak sobie myślę, że życie składa się z takich drobnych chwil rozkoszy, smaku i uleganiu swoim potrzebom. Zwykle jesteśmy rozsądne, analizujące, przewidujące konsekwencje, więc jeśli raz na jakiś czas zamarzy Ci się zapiekany ser to just do it.
Mi zdarzył się taki wieczór. Zajrzałam do lodówki, rozejrzałam się po kuchni.
Wymyśliłam, że zrobię zapiekanki à la Carbonara. To był debiut tego dania.
Leży gdzieś obok crouque monsieur, quiche, a naszą zapiekanką z serem.
Nie było dietetycznie, nie było rozsądnie, ale było pysznie.
Tego potrzebowałam, okazało się pozostali domownicy również.

Składniki:
– 2 duże bułki
– 200 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
– 1 kulka mozzarelli
– pół cebuli czosnkowej (opcjonalnie cebula zwykła i 1 ząbek czosnku)
– 1 jajko
– 100 ml śmietany kremówki
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
– świeża pietruszka do posypania.

Przygotowanie:

– Rozgrzej piekarnik do 200 stopni na opcje termoobieg, najlepiej wersja grill grzanie od góry
– podsmaż boczek na patelni, aż się zarumieni i wytopi się trochę tłuszczyku
– do boczku dorzuć drobno pokrojoną cebulkę, podsmaż, aż cebulka się zeszkli, odstaw
– do miski włóż strata mozzarelle, jajko i śmietankę, wymieszaj
– wszystkie składniki wymieszaj z boczkiem i cebulką
– przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową
– serową mieszaninę rozłóż na pokrojonych bułkach
– zapiekaj 6 minut, aż ser się zarumieni, a bułka będzie chrupiąca.

Smacznego

Są czasem takie smaki, takie wieczory, takie chwile braku rozsądku.
Zamykasz oczy i wiesz, że masz ochotę na zapiekany ser.
Zapominasz o liczeniu kalorii, rozsądnej diecie, o tym, że należy zjeść pół kilograma warzyw w ciągu każdego dnia, wypić dwa litry wody, a ostatni posiłek powinien być 2 h przed snem oraz żeby to spalić będziesz musiała biegać 10 km.
Po prostu masz ochotę na zapiekany ser i już.
A tak sobie myślę, że życie składa się z takich drobnych chwil rozkoszy, smaku i uleganiu swoim potrzebom. Zwykle jesteśmy rozsądne, analizujące, przewidujące konsekwencje, więc jeśli raz na jakiś czas zamarzy Ci się zapiekany ser to „just do it” J
Mi zdarzył się taki wieczór. Zajrzałam do lodówki, rozejrzałam się po kuchni.
Wymyśliłam, że zrobię zapiekanki à la Carbonara. To był debiut tego dania.
Leży gdzieś obok crouque monsieur, quiche, a naszą zapiekanką z serem.
Nie było dietetycznie, nie było rozsądnie, ale było pysznie.
Tego potrzebowałam, okazało się pozostali domownicy również.


Składniki:
– 2 duże bułki
– 200 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
– 1 kulka mozzarelli
– pół cebuli czosnkowej (opcjonalnie cebula zwykła i 1 ząbek czosnku)
– 1 jajko
– 100 ml śmietany kremówki
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
– świeża pietruszka do posypania.

Przygotowanie:

– Rozgrzej piekarnik do 200 stopni na opcje termoobieg, najlepiej wersja grill grzanie od góry
– podsmaż boczek na patelni, aż się zarumieni i wytopi się trochę tłuszczyku
– do boczku dorzuć drobno pokrojoną cebulkę, podsmaż, aż cebulka się zeszkli, odstaw
– do miski włóż strata mozzarelle, jajko i śmietankę, wymieszaj
– wszystkie składniki wymieszaj z boczkiem i cebulką
– przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową
– serową mieszaninę rozłóż na pokrojonych bułkach
– zapiekaj 6 minut, aż ser się zarumieni, a bułka będzie chrupiąca.


Smacznego!

Podziel się wpisem z innymi

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Największa satysfakcją dla blogerki jest pogadać.
Jeśli jesteś tu po raz pierwszy powiedz cześć, jeśli znamy się już dłużej powiedz coś więcej.
Napisz, skomentuj, poznajmy się, pogadajmy.

Jeśli ten wpis Ci się spodobał i czujesz, że spodoba się też Twoim znajomym – będę wdzięczna, jeśli udostępnisz go na  Facebooku
Dużo mnie jest też na Instagramie. Rozkręcam się na Instastories (powoli, ale jednak).

Udostępnij na FB

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zainspiruj się produktami KBK

  • Promocja!

    Kalendarz Akademicki 2021/2022 – Piwonie

    85,00 
    Dodaj do koszyka
  • Promocja!

    Kalendarz Akademicki 2021/2022 – Złota Trawa

    85,00 
    Dodaj do koszyka
  • Promocja!

    Kalendarz Akademicki 2021/2022 – Liście i kwiaty

    85,00 
    Dodaj do koszyka