Chłodnik Ani
Katarzyna Burchacka - Klimczuk

Katarzyna Burchacka - Klimczuk

Przywołujemy Słońce chłodnikiem Ani

Podziel się wpisem z innymi

 

Ania,  Nasz wulkan energii i pozytywnego nastawienia,

do szaleństwa 😉 zakochana w swoim niezastąpionym partnerze jakim jest Thermomix

dziś przesłała do Nas przepyszny przepis na chłodnik, w kilka minut wykonany właśnie w tym cudeńku.

Niezależnie od tego, czy umiesz gotować czy nie, czy lubisz czy też nie,  czy masz czas czy też nie, daj Im szansę…

Tak Im, bo Ania i Thermomix to nierozłączny, bardzo zgrany duet 🙂 

Najwyższa pora na chłodnik, chociaż pogoda wcale nie zachęca do takiego jedzonka. Chłodnik z zasady powinien być zimny i chłodzić w upalny dzień, a coś tego upału nie widać. Za to widać na straganach coraz więcej świeżych, młodych warzyw i widząc piękne buraki nabrałam ochotę na taki właśnie obiad 🙂

Częstujcie się przepisem i smacznego 🙂

100 g czerwonych buraków, gotowanych, plus dodatkowa ilość (pokrojonych w plastry), do dekoracji
100 g rzodkiewek, plus dodatkowa ilość (pokrojonych w plastry), do dekoracji
400 g ogórków, obranych, pokrojonych na kawałki
8 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość, do dekoracji (patrz wskazówka)
5 gałązek koperku, świeżego, tylko liście, plus dodatkowa ilość, do dekoracji (patrz wskazówka)
200 g jogurtu naturalnego
200 g kwaśnej śmietany
10 – 20 g białego octu winnego
1 łyżeczka cukru
1½ łyżeczki soli
pieprz czarny, mielony, do smaku
6 jajek ugotowanych na twardo

Buraki, rzodkiewki, ogórki, natkę pietruszki, koperek wszystko razem zmiksować. Dodać jogurt, śmietanę, ocet, cukier, sól i pieprz i raz jeszcze chwilę zmiksować. Podawać z warzywami do dekoracji, tak by Nam chrupało, z dodatkiem ugotowanych jajek, natką pietruszki i koperkiem 🙂

Możecie także zaprosić mnie do swojego domu, a ja z miłą chęcią Wam coś ugotuję, pokazując cudowne możliwości tego urządzenia.

Smacznego i być może do zobaczenia 🙂

Ania

Największa satysfakcją dla blogerki jest pogadać.
Jeśli jesteś tu po raz pierwszy powiedz cześć, jeśli znamy się już dłużej powiedz coś więcej.
Napisz, skomentuj, poznajmy się, pogadajmy.

Jeśli ten wpis Ci się spodobał i czujesz, że spodoba się też Twoim znajomym – będę wdzięczna, jeśli udostępnisz go na  Facebooku
Dużo mnie jest też na Instagramie. Rozkręcam się na Instastories (powoli, ale jednak).

Udostępnij na FB

Dodaj komentarz