Ania, Nasz wulkan energii i pozytywnego nastawienia,
do szaleństwa 😉 zakochana w swoim niezastąpionym partnerze jakim jest Thermomix
dziś przesłała do Nas przepyszny przepis na chłodnik, w kilka minut wykonany właśnie w tym cudeńku.
Niezależnie od tego, czy umiesz gotować czy nie, czy lubisz czy też nie, czy masz czas czy też nie, daj Im szansę…
Tak Im, bo Ania i Thermomix to nierozłączny, bardzo zgrany duet 🙂
Najwyższa pora na chłodnik, chociaż pogoda wcale nie zachęca do takiego jedzonka. Chłodnik z zasady powinien być zimny i chłodzić w upalny dzień, a coś tego upału nie widać. Za to widać na straganach coraz więcej świeżych, młodych warzyw i widząc piękne buraki nabrałam ochotę na taki właśnie obiad 🙂
Częstujcie się przepisem i smacznego 🙂
100 g czerwonych buraków, gotowanych, plus dodatkowa ilość (pokrojonych w plastry), do dekoracji
100 g rzodkiewek, plus dodatkowa ilość (pokrojonych w plastry), do dekoracji
400 g ogórków, obranych, pokrojonych na kawałki
8 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość, do dekoracji (patrz wskazówka)
5 gałązek koperku, świeżego, tylko liście, plus dodatkowa ilość, do dekoracji (patrz wskazówka)
200 g jogurtu naturalnego
200 g kwaśnej śmietany
10 – 20 g białego octu winnego
1 łyżeczka cukru
1½ łyżeczki soli
pieprz czarny, mielony, do smaku
6 jajek ugotowanych na twardo
Buraki, rzodkiewki, ogórki, natkę pietruszki, koperek wszystko razem zmiksować. Dodać jogurt, śmietanę, ocet, cukier, sól i pieprz i raz jeszcze chwilę zmiksować. Podawać z warzywami do dekoracji, tak by Nam chrupało, z dodatkiem ugotowanych jajek, natką pietruszki i koperkiem 🙂
Możecie także zaprosić mnie do swojego domu, a ja z miłą chęcią Wam coś ugotuję, pokazując cudowne możliwości tego urządzenia.
Smacznego i być może do zobaczenia 🙂
Ania