Kolejny przepis, który przygotowałam dla Was, korzystając ze współpracy z Kamilem Osowskim – Dobrym Dietetykiem.
Przygotowałam już lazanię i sernik, a tym razem sałatka makaronowa, dla mnie na lunch, ale sprawdzi się też jako przepis na super zdrową kolację.
Jak już wspominałam przy okazji jednego z przepisów, zachęcam do gotowania z wykorzystaniem resztek, które zostały Wam w lodówce. Ruch zero waste na dobre zagościł w mojej kuchni, dlatego tę sałatkę przygotowałam z makaronu, który został po wcześniejszym posiłku, Was także do tego zachęcam!
1,5 awokado,
4 łyżki jogurtu naturalnego,
2 garście pomidorków daktylowych,
1 łyżka oliwy,
1 garść kukurydzy z puszki,
Pół garści posiekanej natki pietruszki,
2 ząbki czosnku,
Oregano,
Sól, pieprz do smaku,
Zaczynamy od ugotowania makaronu zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie jedno awokado blendujemy wraz z jogurtem, solą, pieprzem, ulubionymi przyprawami, oregano i czosnkiem na sos, natomiast drugą połówkę awokado kroimy w kostkę. Pomidorki koktajlowe przekrajmy wzdłuż. Mieszamy razem makaron, pomidorki, kukurydzę, awokado, natkę pietruszki i sos. Od siebie dodałam trochę utartego żółtego sera i kilka suszonych pomidorów z zalewy.
W oryginalnym przepisie znajduje się także 150 g chudej szynki z indyka lub grillowanego fileta, ja pominęłam – staramy się ograniczać mięso 😉
Smacznego!
Photo by chuttersnap on Unsplash