photo-1527904324834-3bda86da6771
Katarzyna Burchacka - Klimczuk

Katarzyna Burchacka - Klimczuk

Przepis na pączki i faworki

Podziel się wpisem z innymi

 

Faworki czy pączki, pączki czy faworki? Trudny wybór.

 

Dziś nie musisz wybierać, mam dla Ciebie dwa przepyszne przepisy.

Jeden to przepis na faworki Cioci Eli, są delikatne, chrupiące, rozpływają się w ustach.

Tu gdzie teraz mieszkam faworki robi się z ciasta pączkowego, tam gdzie się urodziłam im cieńszy i bardziej chrupiący tym lepszy.

Drugi przepis to pączki znalezione w sieci, praktykowane co piątek przy wiosennym lockdownie.

Szukałam na ten czas jakiejś słodkiej tradycji, która sprawi, że z uśmiechem będziemy wspominać jak to było. Znalazłam pączki.

Warunkiem jedzenie pączków co piątek było codzienne bieganie. Ale w tłusty czwartek możesz nie liczyć, możesz się nie przejmować.

Ja dziś korzystam.

 

 

 

Przepis na faworki

Składniki:
  • 25 dag mąki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 dag masła
  • 1 jajko, 1 żółtko
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżki śmietany

Zarób ciasto z podanych składników, wybij wałkiem i zostaw pod przykryciem na 30 minut.

Po tym czasie cienko rozwałkowuj ciasto na blacie posypanym lekko mąką. Pokrój najpierw na paski o szerokości ok. 3-4 cm, a następnie na prostokąty. Każdy kawałek natnij w środku i przez nacięcie przeciągnij jeden koniec.

Smaż faworki na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Po wyjęciu, odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Posyp cukrem pudrem, kiedy wystygną.

 

 

 

Przepis na pączki (sprawdzony wielokrotnie)

 

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka (250 ml) ciepłego mleka
  • 4 żółtka
  • 40 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/4 kostki masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki spirytusu  (aby pączki „nie piły” tłuszczu)
  • 1 litr oleju lub smalcu – może być miks do smażenia pączków
  • 80 g dowolnej marmolady z róży – do nadziewania pączków
  • lukier domowy z cukru pudru i wody

 

Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Mleko lekko podgrzej, a masło roztop w rondelku na małej mocy palnika.

Zrób zaczyn: drożdże rozprowadź w 3 łyżkach ciepłego mleka i wymieszaj z 2 łyżkami cukru. Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 15 minut. Każde ciasto drożdżowe potrzebuje czasu i ciepła. Zaczyn powinien urosnąć i bardzo się spienić.

W dużej misce umieść niecałe 500 gramów mąki pszennej. Dodaj sól, żółtka, roztopione i ostudzone masło oraz pozostały cukier.

Uwaga! Dodaj tylko tyle cukru ile w przepisie – pączki będą słodkie od nadzienia i lukru. Zbyt duża ilość cukru sprawi, że podczas smażenia pączki będą się za szybko spalać. Po usmażeniu pączki możesz lukrować i dekorować do woli.

Wlej szklankę ciepłego mleka oraz zaczyn. W tym momencie możesz również dodać alkohol. Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij wyrabiać ciasto na pączki przez minimum 5 minut – drożdże lubią wyrabianie.

Przykryj ciasto ściereczką bawełnianą. Odstaw do wyrastania w ciepłym miejscu na minimum godzinę – ponownie proszę Cię o cierpliwość, bo ciasta drożdżowe wyrastają dwa razy.

Po godzinie ciasto powinno wystarczająco urosnąć.

Na stolnicę wysyp trochę mąki, przełóż ciasto drożdżowe. Mąką obsyp trochę od góry. Przygotuj wałek oraz szklankę do wykrawania pączków.

Jeśli chodzi o nadziewanie pączków, polecam robić to po usmażeniu strzykawką cukierniczą. Dzięki temu pączki są dobrze wysmażone w środku.

Zanim wrzucisz pierwszego pączka, upewnij się, że tłuszcz jest dobrze nagrzany. Smaż powoli, żeby ich nie spalić. Usmażone odkładaj na ręcznik papierowy, aby oddały tłuszcz.

Nadziewaj. Dekoruj. Smakuj.

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

Photo by Anna Sullivan on Unsplash.

Największa satysfakcją dla blogerki jest pogadać.
Jeśli jesteś tu po raz pierwszy powiedz cześć, jeśli znamy się już dłużej powiedz coś więcej.
Napisz, skomentuj, poznajmy się, pogadajmy.

Jeśli ten wpis Ci się spodobał i czujesz, że spodoba się też Twoim znajomym – będę wdzięczna, jeśli udostępnisz go na  Facebooku
Dużo mnie jest też na Instagramie. Rozkręcam się na Instastories (powoli, ale jednak).

Udostępnij na FB

Dodaj komentarz