Placuszki bananowo-marchewkowe (3)
Katarzyna Burchacka - Klimczuk

Katarzyna Burchacka - Klimczuk

Placuszki bananowo-marchewkowe

Podziel się wpisem z innymi

Pancakes, ulubione placki śniadaniowe krajów anglosaskich bardzo przypominają polskie placuszki. Są jednym z ulubionych dań dzieciaków, ale także i starszego grona. Można tworzyć je na wszelakie sposoby i myślę, że nie da się ich zepsuć, po prostu smakują ze wszystkim. W wersji minimalistycznej można je podać tylko z syropem klonowym lub miodem. U mnie wersja na bogato z puddingiem waniliowym, bądź czekoladowym i borówkami. Wielbiciele bananów i wypieków marchewkowych będą zachwyceni, gdyż mają one smak bananowo-marchewkowy, są delikatne…hmm przepyszne 🙂 . Zapraszam do przepisu!

Składniki :

2 jajka,

1 duży dojrzały banan,

3 starte małe marchewki,

100g mąki owsianej jasnej,

pół łyżeczki sody,

pół łyżeczki proszku do pieczenia,

kilka kropel cytryny,

 garść borówek,

pudding czekoladowy/ waniliowy sugar free allnutrition.

 

Wykonanie:

  • żółtka oddzielić od białek
  • białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli
  • żółtka wraz z bananami, marchewkami i suchymi produktami- zblendować, po czym wymieszać delikatnie z ubitą pianą z białek
  • placuszki smażyć na średnio rozgrzanej, natłuszczonej patelni po 2-3minuty z każdej strony
  • gotowe placuszki ułożyć w piramidę, podawać z puddingiem i owocami, bądź waszymi ulubionymi składnikami

 

 

Idealnie smakują również  już wystudzone i bez żadnych dodatków. SMACZNEGO 🙂

 

Największa satysfakcją dla blogerki jest pogadać.
Jeśli jesteś tu po raz pierwszy powiedz cześć, jeśli znamy się już dłużej powiedz coś więcej.
Napisz, skomentuj, poznajmy się, pogadajmy.

Jeśli ten wpis Ci się spodobał i czujesz, że spodoba się też Twoim znajomym – będę wdzięczna, jeśli udostępnisz go na  Facebooku
Dużo mnie jest też na Instagramie. Rozkręcam się na Instastories (powoli, ale jednak).

Udostępnij na FB

Dodaj komentarz