Pancakes, ulubione placki śniadaniowe krajów anglosaskich bardzo przypominają polskie placuszki. Są jednym z ulubionych dań dzieciaków, ale także i starszego grona. Można tworzyć je na wszelakie sposoby i myślę, że nie da się ich zepsuć, po prostu smakują ze wszystkim. W wersji minimalistycznej można je podać tylko z syropem klonowym lub miodem. U mnie wersja na bogato z puddingiem waniliowym, bądź czekoladowym i borówkami. Wielbiciele bananów i wypieków marchewkowych będą zachwyceni, gdyż mają one smak bananowo-marchewkowy, są delikatne…hmm przepyszne 🙂 . Zapraszam do przepisu!
Składniki :
2 jajka,
1 duży dojrzały banan,
3 starte małe marchewki,
100g mąki owsianej jasnej,
pół łyżeczki sody,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
kilka kropel cytryny,
garść borówek,
pudding czekoladowy/ waniliowy sugar free allnutrition.
Wykonanie:
- żółtka oddzielić od białek
- białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli
- żółtka wraz z bananami, marchewkami i suchymi produktami- zblendować, po czym wymieszać delikatnie z ubitą pianą z białek
- placuszki smażyć na średnio rozgrzanej, natłuszczonej patelni po 2-3minuty z każdej strony
- gotowe placuszki ułożyć w piramidę, podawać z puddingiem i owocami, bądź waszymi ulubionymi składnikami
Idealnie smakują również już wystudzone i bez żadnych dodatków. SMACZNEGO 🙂