W każdym moim daniu, który robię dla moich chłopaków , ale również dla siebie samej oczywiście, ważny jest smak, ale bardzo ważny jest wygląd…szczerze to i siebie i domowników do tego przyzwyczaiłam i inne dania słabo są u Nas punktowane 🙂 . Dodatkowo w każdym daniu chcę przemycić jak najwięcej warzyw czy owoców, a takie danie jak makaron z warzywami i kurczakiem to świetny sposób na zwiększenie spożycia warzyw w diecie, dodatkowo idealny sposób na wykorzystanie “resztek” z lodówki.
Mam nadzieję, że zaintrygowałam Cię tym wstępem 😉 , więc co?? Działamy ? Wierzę, że nie zawiodę i będę potrafiła Wam przekazać w miarę dokładne info co do przepisu, bo ja niestety jestem z tych gotujących na oko, do smaku… i często jak mnie ktoś pyta jak to zrobiłaś odpowiadam ” z tego co miałam i coś tam nawet wyszło ” 🙂 Ok, zaczynamy 🙂
Makaron Udon Teriyaki z Kurczakiem i Warzywami
Ps. Kiedyś zdjęcia będą ładniejsze…dajcie mi chwilę 😉
Składniki:
150g makaronu udon
1 filet z kurczaka pokrojonego w paseczki
1 cebula czerwona pokrojona w piórka
czerwona papryka pokrojona w paski
1 mała cukinia pokrojona w kawałki ala paseczki
1 szt. marchewki pokrojonej w cienkie słupki
ok. 20 g grzybów shitake, namoczonych w ciepłej wodzie i gotowanych 20 min, pokrojonych w paski
2 ząbki czosnku pokrojonego drobno
ok. łyżeczka imbiru drobno pokrojonego
szczypiorek
pietruszka
sezam czarny
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki oleju sezamowego
3 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżki sosu teriyaki
olej do smażenia
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Opłucz w durszlaku, aby dobrze go osączyć.
Kawałki kurczaka oprósz delikatnie w mące i podsmaż na dużej patelni bądź w woku na rozgrzanym oleju. Po podsmażeniu na delikatny brązowy kolor odłóż mięso na talerz i przykryj.
Na tej samej patelni , dodaj ponownie troszkę oleju wrzuć cebulę, czosnek i smaż przez ok. minutę. Po tym czasie dodaj marchewkę, paprykę, cukinię i imbir, wymieszaj wszystkie składniki i smaż, aż warzywa będą delikatnie miękkie i zarumienione. Dodaj wszystkie sosy, olej sezamowy, wcześniej podgotowane grzyby ( jeżeli takie dodajesz ) , raz jeszcze dokładnie wszystko wymieszaj i duś przez chwilę pod przykryciem. po tym czasie dodaj makaron i kurczaka, wymieszaj do połączenia smaków i składników, smaż tylko do czasu podgrzania całości. Podawaj posypane szczypiorkiem i sezamem, udekoruj pietruszką .
W razie potrzeby zwiększ ilość składników do przygotowania sosu.
Pyjka życzy Wam smacznego 🙂