Makaron udon z kurczakiem
Katarzyna Burchacka - Klimczuk

Katarzyna Burchacka - Klimczuk

Najlepszy makaron udon z kurczakiem w sosie teriyaki

Podziel się wpisem z innymi

 

W każdym moim daniu, który robię dla moich chłopaków , ale również dla siebie samej oczywiście, ważny jest smak, ale bardzo ważny jest wygląd…szczerze to i siebie i domowników do tego przyzwyczaiłam i inne dania słabo są u Nas punktowane 🙂 . Dodatkowo w każdym daniu chcę przemycić jak najwięcej warzyw czy owoców, a takie danie jak makaron z warzywami i kurczakiem to świetny sposób na zwiększenie spożycia warzyw w diecie, dodatkowo idealny sposób na wykorzystanie “resztek” z lodówki.

Mam nadzieję, że zaintrygowałam Cię tym wstępem 😉 , więc co?? Działamy ? Wierzę, że nie zawiodę i będę potrafiła Wam przekazać w miarę dokładne info co do przepisu, bo ja niestety jestem z tych gotujących na oko, do smaku… i często jak mnie ktoś pyta jak to zrobiłaś odpowiadam ” z tego co miałam i coś tam nawet wyszło ” 🙂 Ok, zaczynamy 🙂

 

Makaron Udon Teriyaki z Kurczakiem i Warzywami 

Ps. Kiedyś zdjęcia będą ładniejsze…dajcie mi chwilę 😉

 

Składniki:

150g makaronu udon

1 filet z kurczaka pokrojonego w paseczki

1 cebula czerwona pokrojona w piórka

czerwona papryka pokrojona w paski

1 mała cukinia pokrojona w kawałki ala paseczki

1 szt. marchewki pokrojonej w cienkie słupki

ok. 20 g grzybów shitake, namoczonych w ciepłej wodzie i gotowanych 20 min, pokrojonych w paski

2 ząbki czosnku pokrojonego drobno

ok. łyżeczka imbiru drobno pokrojonego

szczypiorek

pietruszka

sezam czarny

1 łyżka mąki pszennej

2 łyżki oleju sezamowego

3 łyżki sosu sojowego

1,5 łyżki sosu teriyaki

olej do smażenia

 

Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Opłucz w durszlaku, aby dobrze go osączyć.

Kawałki kurczaka oprósz delikatnie w mące i podsmaż na dużej patelni bądź w woku na rozgrzanym oleju. Po podsmażeniu na delikatny brązowy kolor odłóż mięso na talerz i przykryj.

Na tej samej patelni , dodaj ponownie troszkę oleju wrzuć cebulę, czosnek i smaż przez ok. minutę. Po tym czasie dodaj marchewkę, paprykę, cukinię i imbir, wymieszaj wszystkie składniki i smaż, aż warzywa będą delikatnie miękkie i zarumienione. Dodaj wszystkie sosy, olej sezamowy, wcześniej podgotowane grzyby ( jeżeli takie dodajesz ) , raz jeszcze dokładnie wszystko wymieszaj i duś przez chwilę pod przykryciem. po tym czasie dodaj makaron i kurczaka, wymieszaj do połączenia smaków i składników, smaż tylko do czasu podgrzania całości.  Podawaj posypane szczypiorkiem i sezamem, udekoruj pietruszką .

W razie potrzeby zwiększ ilość składników do przygotowania sosu.

 

Pyjka życzy Wam smacznego 🙂

 

 

 

 

 

Największa satysfakcją dla blogerki jest pogadać.
Jeśli jesteś tu po raz pierwszy powiedz cześć, jeśli znamy się już dłużej powiedz coś więcej.
Napisz, skomentuj, poznajmy się, pogadajmy.

Jeśli ten wpis Ci się spodobał i czujesz, że spodoba się też Twoim znajomym – będę wdzięczna, jeśli udostępnisz go na  Facebooku
Dużo mnie jest też na Instagramie. Rozkręcam się na Instastories (powoli, ale jednak).

Udostępnij na FB

Dodaj komentarz