Transformacja Sylwia Niedaszkowska- Kobiety dla Kobiet(1)
Katarzyna Burchacka - Klimczuk

Katarzyna Burchacka - Klimczuk

Emocje w jedzeniu.

 

To już trzecia część z cyklu artykułów pt. „Budowanie nawyków żywieniowych”  Michaliny Batóg- psychodietetyczki, która tym razem przybliży nam jaką rolę odgrywają emocje w jedzeniu.

 

Jedzenie budzi emocje, w każdym z nas. Są potrawy, które lubimy i których nie znosimy. Wiąże się to nie tylko z preferencjami smakowymi, ale też ze…wspomnieniami.

  • Miło wspominamy i chętnie wracamy do tego co nam się kojarzy z domem rodzinnym, szkolnymi koloniami, wakacjami itp. Mamy wtedy namiastkę tych przeżyć, ale osób
    z przeszłości. Przykład pierogów owocowych, które nam robiła babcia.
  • Przypomnij sobie czy na posiłek zbierała się cała rodzina, by zjeść go wspólnie, czy każdy jadł osobno.
  • Czy jadło się powoli, celebrując posiłek, czy na szybko.
  • Jakie podejście do gotowania i jedzenia miała np. nasza mama. Czy jadła chętnie, czy ograniczała sobie jedzenie. Często córki powielają zaburzenia odżywiania swoich mam.
  • Czy szantażowało się kogoś. Zrobisz/ nie zrobisz tego – nie będzie kolacji
  • Czy wyrzucało się jedzenie lub czy pozostawianie resztek posiłku jak było widziane
  • Czy padały słowa: „nie zjesz nie odejdziesz od stołu”, „zacznij jeść bo pójdziesz na kroplówkę”, „za mamusię…za tatusia”, „jesteś w ciąży-jedz za dwoje”
  • Czy rozmowa dziecko-rodzic/ opiekun toczył się tylko wokół jedzenia i stołu. Brakowało: co w szkole, pytań o nauczycieli, koleżanki i kolegów itp., a zainteresowanie było skierowane było na: „co było na obiad w szkole”, „zjadłeś/ zjadłaś wszystko?”, „podgrzać Ci?”…dziecko tak modelowane jest bardziej narażone na zaburzenia odżywiania w wieku dojrzewania bo czuje się definiowane i dostrzegane przez pryzmat posiłków.
  • Czy jesz zawsze wtedy gdy jesteś głodny\ głodna? A może sięgasz po jedzenie bo: chcesz „coś” dobrego, ale nie wiesz co, więc jesz co Ci wpadnie w ręce, albo jesz coś słodkiego bo jest Ci smutno, lub czujesz zmęczenie, frustrację lub lęk\ sięgasz po paczkę kabanosów na serial lub mecz albo orzeszki z nudów. Nie jesz wtedy, by zaspokoić głód fizjologiczny. Jesz bo czujesz negatywne emocje, nudę, frustrację, żal i smutek, zajadasz też poczucie osamotnienia, często pokarmami na ciepło by ogrzać się od środka, osoby które czują się samotne często kąpią się w gorącej wodzie, jemy też by sobie coś wynagrodzić i uczcić, testujemy nasz organizm dietami i głodówkami. 
  • Presja i perfekcjonizm jest podłożem anoreksji, a np. lęk przed dorastaniem to podłoże bulimii, bulimiczki najczęściej mają też zaburzone relacje z mężczyzną w swoim życiu (ojciec lub mąż). Kolejnym zaburzeniem, które jest dla dietetyków i psychodietetyków wyzwaniem to pregoreksja, czyli anoreksja ciężarnej. Tematem tabu wśród dietetyczek jest fakt, że nasze środowisko także dotykają zaburzenia odżywiania bo przecież musimy być świadectwem swojej wiedzy.

 

A już w następny czwartek zapraszamy na wpis Michaliny pt. „Koronawirus. Jak radzić sobie z emocjami?”

Bądźcie z Nami 🙂

Podziel się wpisem z innymi

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Największa satysfakcją dla blogerki jest pogadać.
Jeśli jesteś tu po raz pierwszy powiedz cześć, jeśli znamy się już dłużej powiedz coś więcej.
Napisz, skomentuj, poznajmy się, pogadajmy.

Jeśli ten wpis Ci się spodobał i czujesz, że spodoba się też Twoim znajomym – będę wdzięczna, jeśli udostępnisz go na  Facebooku
Dużo mnie jest też na Instagramie. Rozkręcam się na Instastories (powoli, ale jednak).

Udostępnij na FB

Dodaj komentarz

1 + jeden =

Zainspiruj się produktami KBK