Domowa granola (2)
Katarzyna Burchacka - Klimczuk

Katarzyna Burchacka - Klimczuk

Domowa granola

Podziel się wpisem z innymi

Domowa granola z komosy ryżowej i gryki z daktylami i migdałami 🙂 

Coraz więcej osób mówi mi, że śniadania to moja specjalność i powiem Wam, że uwielbiam je przyrządzać. Tak jak często goszczę bliskich na obiadach czy kolacjach, które przygotowuję z wielkim sercem, tak chyba powinnam przerzucić się na śniadania i obserwować reakcję moich gości . Ah… uwielbiam patrzeć, jak najpierw moje dania jedzone są wzrokiem, są podziwiane i ahhh-owane ( ja wiem, że nie ma takiego słowa, ale jestem przekonana, że powinno być 🙂 ) , a dopiero potem degustatorzy 😉 dochodzą do czegoś głębszego, do tych smaków,  do tych połączeń jakże prostych,  a jednak zaskakująco niecodziennych. I tak oto, pragnę byście i Wy byli moimi gośćmi, poczuli te smaki i rozkochali się w nich . Będzie mi niezmiernie miło “patrzeć” jak Wam smakuje 🙂 .

 

Składniki na jeden duży słoik muesli:

*75 g niegotowanej komosy ryżowej

*75 g surowej kaszy gryczanej

*100 g płatków owsianych

*10 miękkich daktyli, bez pestek i pokrojonych na kawałki

*3 łyżki siemienia lnianego

*3 łyżki sezamu

*75 g orzechów laskowych, włoskich lub migdałów

*75 g wiórków kokosowych

*łyżka cynamonu

*2 łyżki miodu

*1 łyżeczka ekstraktu z migdałów

*1 łyżka oliwy z oliwek

*szczypta soli morskiej

 

Przygotowanie : Rozgrzej piekarnik do 150stopni. Wszystkie suche składniki włóż do miski i wymieszaj. Teraz dodaj miód, oliwę z oliwek i ekstrakt z migdałów, aż wszystko będzie trochę lepkie. Dodaj trochę więcej miodu, jeśli chcesz, by było słodsze. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, Rozłóż mieszankę na blaszce i wstaw do piekarnika na ok 30-35min. Po tym czasie wyjmij blaszkę z piekarnika i pozwól granoli całkowicie ostygnąć, wtedy stanie się chrupiąca. Włóż do szczelnie  zamkniętej puszki, czy też słoiczka . Tak przygotowaną granolę możesz przechowywać przez co najmniej 2 tygodnie. Choć powiem Wam, że u mnie znika po 2 dniach 😉 

Podawajcie z czym tylko lubicie. Ja uwielbiam z jogurtem i owocami, albo ciepłymi wiśniami.

Smacznego.

Pyjka 🙂

Największa satysfakcją dla blogerki jest pogadać.
Jeśli jesteś tu po raz pierwszy powiedz cześć, jeśli znamy się już dłużej powiedz coś więcej.
Napisz, skomentuj, poznajmy się, pogadajmy.

Jeśli ten wpis Ci się spodobał i czujesz, że spodoba się też Twoim znajomym – będę wdzięczna, jeśli udostępnisz go na  Facebooku
Dużo mnie jest też na Instagramie. Rozkręcam się na Instastories (powoli, ale jednak).

Udostępnij na FB

Dodaj komentarz