Domowa granola z komosy ryżowej i gryki z daktylami i migdałami 🙂
Coraz więcej osób mówi mi, że śniadania to moja specjalność i powiem Wam, że uwielbiam je przyrządzać. Tak jak często goszczę bliskich na obiadach czy kolacjach, które przygotowuję z wielkim sercem, tak chyba powinnam przerzucić się na śniadania i obserwować reakcję moich gości . Ah… uwielbiam patrzeć, jak najpierw moje dania jedzone są wzrokiem, są podziwiane i ahhh-owane ( ja wiem, że nie ma takiego słowa, ale jestem przekonana, że powinno być 🙂 ) , a dopiero potem degustatorzy 😉 dochodzą do czegoś głębszego, do tych smaków, do tych połączeń jakże prostych, a jednak zaskakująco niecodziennych. I tak oto, pragnę byście i Wy byli moimi gośćmi, poczuli te smaki i rozkochali się w nich . Będzie mi niezmiernie miło “patrzeć” jak Wam smakuje 🙂 .
Składniki na jeden duży słoik muesli:
*75 g niegotowanej komosy ryżowej
*75 g surowej kaszy gryczanej
*100 g płatków owsianych
*10 miękkich daktyli, bez pestek i pokrojonych na kawałki
*3 łyżki siemienia lnianego
*3 łyżki sezamu
*75 g orzechów laskowych, włoskich lub migdałów
*75 g wiórków kokosowych
*łyżka cynamonu
*2 łyżki miodu
*1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
*1 łyżka oliwy z oliwek
*szczypta soli morskiej
Przygotowanie : Rozgrzej piekarnik do 150stopni. Wszystkie suche składniki włóż do miski i wymieszaj. Teraz dodaj miód, oliwę z oliwek i ekstrakt z migdałów, aż wszystko będzie trochę lepkie. Dodaj trochę więcej miodu, jeśli chcesz, by było słodsze. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, Rozłóż mieszankę na blaszce i wstaw do piekarnika na ok 30-35min. Po tym czasie wyjmij blaszkę z piekarnika i pozwól granoli całkowicie ostygnąć, wtedy stanie się chrupiąca. Włóż do szczelnie zamkniętej puszki, czy też słoiczka . Tak przygotowaną granolę możesz przechowywać przez co najmniej 2 tygodnie. Choć powiem Wam, że u mnie znika po 2 dniach 😉
Podawajcie z czym tylko lubicie. Ja uwielbiam z jogurtem i owocami, albo ciepłymi wiśniami.
Smacznego.
Pyjka 🙂