Transformacja Sylwia Niedaszkowska- Kobiety dla Kobiet(1)
Katarzyna Burchacka - Klimczuk

Katarzyna Burchacka - Klimczuk

Budowanie zdrowych nawyków żywieniowych okiem psychodietetyka.

O budowaniu zdrowych nawyków, w cyklu artykułów, opowiada Michalina Batóg- psychodietetyk.


Nadwagę ma już trzech na pięciu dorosłych Polaków. Co czwarty jest otyły. Otyłość jest wstępem do cukrzycy.

 

🔑nr1: jak opanować otyłość i zrzucić nadmierne kilogramy?

REGULARNOŚĆ POSIŁKÓW. Zaleca się spożywanie posiłków co 3-4 godziny. To najbardziej zdrowe i optymalne rozwiązanie jako zdrowe praktyki żywieniowe!

Regularne spożywanie posiłków:

  • zapobiega wahaniom poziomu insuliny, który musi być utrzymywany na stabilnym poziomie
  • zapobiega napadom „wilczego głodu”, który występuje jeśli pomijasz posiłki
  • będąc głodnym/ głodną zawsze sięgniesz po coś szybkiego, często wysoko przetworzonego,
    a w konsekwencji niezdrowego, kierujesz się instynktem.

 

🔑nr2: Podejście do zdrowego trybu życia.

Łatwiej Ci będzie wejść na drogę zdrowego odżywiania, budowania zdrowych nawyków żywieniowych, niż przejść na dietę! Obojętnie czy masz w zamiarze schudnąć, czy jeść tak, by unormować poziom insuliny Twoje podejście jest ważne, jest szansą na sukces. Skoki insuliny są zabójcze dla Twojego organizmu, sieją w nim spustoszenie. Ty chcesz wygrać to co najważniejsze czyli swoje zdrowie!

Zasadnicza różnica polega na tym, że jedząc zdrowo, budując zdrowe nawyki żywieniowe to spojrzenie długofalowe, nie jest i nie może być trudne, zawiłe, zajmujące czas itp.

Każda dieta wiąże się z ograniczeniem, wiąże się z opresją, liczeniem kalorii i jest przeliczana na czas (dwa tygodnie, miesiąc….itp), po jej zakończeniu często wraca się do tego co kiedyś nas gubiło.  

Przestaw myślenie, że praktykujesz zdrowe nawyki żywieniowe, a poprawa zdrowia i sylwetki będzie efektem, skutkiem, a nie celem Twojej drogi.

 

🔑nr3: PLANOWANIE.

Żyjemy w czasach kalendarzy w wersji książkowej i elektronicznej. Zapisujemy w nich wszystko. Planuj też zjedzenie posiłku! Weź pod uwagę podczas planowania następujące czynniki:

  • o której zaczynasz swój dzień
  • ile masz czasu na śniadanie – pamiętaj o nim bo to posiłek mistrzów, daje energię. Szybkie posiłki to jajecznica, jajka na twardo lub kanapki.
  • Jak pracujesz (od…do, umysłowo, fizycznie, czy masz nocne dyżury, zmiany itp.).
  • każdy w dzisiejszych czasach jest zaganiany, ale też przebodźcowany dlatego miej przy sobie odżywczy koktajl warzywny lub owocowy, on pomoże Ci przetrwać, wsparciem jest też jogurt naturalny i banan, sałatka w pudełku z dwoma kromkami pieczywa razowego)
  • okres jesienno-zimowy, a także czas pandemii jest wymagający, musimy budować własną odporność, więc kładź się spać najlepiej jeszcze przed północą, jedz gorące zupy, używaj przypraw ogrzewające organizm od środka, ale i stabilizujące poziom insuliny jak np. cynamon. Możesz go dodawać do kawy to pomaga w regularności 😉 warto także sięgać po kiszonki (sok i kapusta kiszona, zakwas z buraka) one dbają o odporność, jelita i obniżają też poziom insuliny.
  • bierz z sobą kanapki, koktajle, sałatki w pudełku itp. Wypróbuj np. tzw. dzień, dwa dni testowe w diecie pudełkowej – to często pokazuje ile powinieneś/ powinnaś zjeść w ciągu dnia. Potem rób własne pudełeczka 🙂
  • warto do koktajli na bazie owoców lub warzyw dodawać tłuszcze w postaci oleju lnianego, kokosowego, awokado, nasion, orzechów, masła orzechowego – to spowalnia wyrzut insuliny, daje sytość na dłużej, insulina nie spada, a Ty tak szybko nie odczuwasz głodu. 

Każdy wie co to jest PLANOWANIE ZAKUPÓW i WYDATKÓW:

Idąc na zakupy idziesz z listą tego co potrzebujesz. Dlaczego?

  • Wypisane produkty niezbędne w domu
  • Panujesz nad swoim domowym budżetem
  • Kupujesz tylko to co potrzebujesz
  • Nie padasz ofiarą „okazji” i nudy w kolejce do kasy

Jednym z moich instrumentów do pracy z podopiecznym jest nie tylko jego indywidualny jadłospis, ale też LISTA PRODUKTÓW, które trzeba mieć w domu. Dzięki temu zrobisz odżywczy, zdrowy posiłek dla siebie i dla rodziny, ale w razie potrzeby masz czym poczęstować gości. Na tej liście są kasze, makaron wieloziarnisty, ryż, chude mięso i wędlina, tuńczyk, biały ser półtłusty, mozzarella, warzywa, owoce, mrożone warzywa i owoce, oliwa z oliwek, chrzan, jajka, kefir, kiszonki, napoje roślinne, płatki owsiane, chleb razowy na zakwasie, masło. Zrobisz coś z tego na pewno, nie ma cudów nawet nie będąc wirtuozem kuchennym 😉

Dietetyk, psychodietetyk Cię poprowadzi krok po kroku, przygotowując indywidualny jadłospis,  zmotywuje Cię i będzie Cię wzmacniać. Pierwsza konsultacja z dietetykiem, psychodietetykiem to rozmowa, która trwa minimum godzinę. O co Cię zapytam:

  • jak żyjesz i jaki masz rytm dnia
  • jak wygląda Twoja praca
  • wszelkie nietolerancje pokarmowe
  • ile razy byłeś/ byłaś na diecie i jak się wtedy czułaś/ czułeś
  • co poszło nie tak…
  • jaki jest Twój cel
  • czy przyjmujesz antykoncepcję, czy Twoje cykle są regularne (prowadzenie kobiet jest bardziej wymagające i wymaga większej uważności bo nasz układ hormonalny jest dużo bardziej delikatny)
  • pytam o wiek, wagę i wzrost
  • co lubisz jeść, a czego nie zjesz za nic w świecie (wtedy szukamy alternatywy)

Dostajesz też tą listę produktów po to, że kiedyś nasza współpraca się kończy, a Ty musisz dalej kroczyć drogą zdrowych nawyków…do końca swojego długiego życia 😉

Jestem psychodietetykiem, więc moim instrumentem wzmacniającym jest też psychologia bo psychodietetyka to psychologia odżywiania. Szukam do Ciebie drogi motywacji, wzmocnienia, zadaję sobie pytanie dlaczego i jak Ci pomóc, nigdy Cię nie oceniam, nie porównuję bo jesteś indywidualną jednostką. Szanujemy siebie nawzajem, jesteśmy ze sobą szczerzy, podchodzę do Ciebie indywidualnie. Układam dla Ciebie jadłospis, który jest dla Ciebie – skrojony na miarę Twoich potrzeb.

 

🔑nr4: UWAŻNOŚĆ.

Zabieganie, planowanie i przebodźcowanie jest synonimem naszych czasów. Nie jesz bo nie masz czasu ani zjeść, ani tego przygotować. Słyszę to często. Nie jest tak do końca. Planuj, nie da się przy wielozadaniowości być zawsze spontanicznym!

Uważność jest ważna! Naszym ośrodkiem głodu i sytości jest podwzgórze! Ono wysyła nam sygnał kiedy jesteśmy głodni, kiedy mamy dość i powinniśmy skończyć posiłek. Musi jednak dostać szansę! Więc:

  • Jedz przy stole!
  • Jedz wolniej.
  • Przeżuwaj, a nie połykaj jedzenia w całości, razem z powietrzem.
  • Nie gadaj przy jedzeniu przez telefon. Nie jest to zdrowe, ani eleganckie.
  • Jedz z mniejszego talerza, najesz się. Jeśli nie to sobie dołożysz. Jesz wtedy oczami.
  • Nie praktykuj stay-party.
  • Odłóż telefon, gazety, książki i laptop bo Twój mózg i podwzgórze NIE dostaje, nie ma szans dostać sygnału o  zjedzonym posiłku, przetwarza informacje, a nie to, że jesz. Poza tym na telefonie, książce, gazecie lub komputerze narobisz wtedy śladów z tego co jesz. Nie każdy jest zainteresowany Twoim menu, a wyciąganie okruchów z klawiatury też nie jest fajne 😉
  • Zasada: jem to siadam przy stole i jem jak cywilizowany człowiek! Nagle się okaże, że zjesz aż o 25% mniej niż taka/ taki przebodźcowana/ przebodźcowany.

Pomocne dla Ciebie, a kolejnym moim narzędziem pracy psychodietetyka jest tzw. SKALA GŁODU! Nie wolno doprowadzać się takiego głodu, że zaczynasz się trząść z głodu, albo przejść się tak, że nie możesz się ruszyć.

 

A już za tydzień kolejny artykuł z cyklu.

Podziel się wpisem z innymi

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Największa satysfakcją dla blogerki jest pogadać.
Jeśli jesteś tu po raz pierwszy powiedz cześć, jeśli znamy się już dłużej powiedz coś więcej.
Napisz, skomentuj, poznajmy się, pogadajmy.

Jeśli ten wpis Ci się spodobał i czujesz, że spodoba się też Twoim znajomym – będę wdzięczna, jeśli udostępnisz go na  Facebooku
Dużo mnie jest też na Instagramie. Rozkręcam się na Instastories (powoli, ale jednak).

Udostępnij na FB

Dodaj komentarz

cztery × pięć =

Zainspiruj się produktami KBK